Najrozsiahlejšia akcia poludníkov a rovnobežiek s nostalgiou i víziami

22.07.2012 Celý región

Londýn 20. júla (TASR) - Olympiáda je vo svojom letnom vydaní zároveň pôvodná platforma hier nového veku. A tak 30. kapitola v Londýne je tiež jubileom najrozsiahlejšieho podujatia súčasnej civilizácie. Viacrozmerné športové divadlo vždy počas viac ako dvoch týždňov priťahuje milióny ľudí na športoviská a miliardy k televíznym obrazovkám na celom svete.

Už len počet akreditovaných osôb vzbudzuje rešpekt - vyše 50.000 športovcov, členov ich výprav, funkcionárov, zástupcov médií a ďalších hostí. O nich, ale i o milióny ďalších návštevníkov Londýna sa stará 25.000 príslušníkov bezpečnostných síl, z toho viac ako polovica vojakov. Náklady na túto dôležitú súčasť olympiády sa vyšplhali na 1 miliardu libier (1,25 miliardy eur).

Celosvetový festival športu a s ním súvisiacich ďalších záležitostí sa koná síce každé dva roky, ale zimná olympiáda nedosahuje dimenzie jej staršej sestry. Od roku 1898 založili na starogréckych antických princípoch novoveké olympijské hry v štvorročných cykloch a v britskom hlavnom meste ich hostia rekordný tretíkrát, predtým v rokoch 1908 a 1948.

Londýn má veľké plány - jeho hry na rozhraní nostalgie a vízií majú byť "najvzrušujúcejším zážitkom olympijskej histórie", aspoň tak si to predstavuje neprehliadnuteľný starosta Boris Johnson. A nepochybuje o tom ani prezident medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge, ktorý tvrdí, že Anglicko vynašlo moderný šport.

Moderna sa prirodzene musí snúbiť s históriou, čo garantujú napríklad posvätná tráva v tenisovom Wimbledone, futbalový chrám Wembley, či jazdecká "Horse Guard Parade" v symbióze s futuristickým olympijským štadiónom. Aréna pojme 80.000 divákov, jej stavba si vyžiadala tri roky práce a 10.000 ton ocele. Skvosty "olympijskej" architektúry v Londýne tvoria kulisu snov pre celkovo 302 medailových rozhodnutí.
 

Vyberte región